3 manieren om zelf het schadeverleden van een auto te achterhalen

Theo Ambting

Werkzaamheden bij Allianz partner Ambting

Het schadeverleden van een auto achterhalen is erg belangrijk voor de waarde van de auto en voor uw veiligheid. Vaak is niet alles uit het schadeverleden bekend van een occasion of de auto die u al bezit. Sommige reparaties werden immers ooit verricht door een beunhaas en niet elke schade wordt gemeld aan verzekeraars.

Vanuit onze kennis en ervaring geven we u in dit blog handige tips over wat u zélf kunt doen om het schadeverleden van de auto te achterhalen. Met de handige weetjes van uw expert in autoschade voor de regio Arnhem kunt u dan tijd en geld besparen!

Want hoeveel eigenaren had uw auto nou eigenlijk in het verleden? Ook kan het gaan om een importauto, die onder buitenlandse normen of wetgeving in Nederland is beland. Om verschillende redenen is het importeren van auto´s tegenwoordig zeer in trek, vooral in het belang van de portemonnee van de verkoper. Let dus goed op voordat u een deal sluit.

In het ergste geval kan een auto zelfs ooit total-loss zijn verklaard. Een deuk of krasje is nog wel te verhelpen, maar er kunnen ook verborgen gevaren zijn. En op een miskoop zit u natuurlijk niet te wachten.

1.    De schadehistorie zelf ontdekken door een online kentekencheck

Op internet kunt u op verschillende sites zelf het autoverleden controleren met een kentekencheck. Voor een paar euro krijgt u dan inzicht in relevante zaken zoals de eigenaarhistorie, de WOK schadehistorie, de kilometerstand en gegevens over APK-beurten. In de regel heeft u bij dir soort initiatieven binnen 24 uur een PDF in uw bezit over het schadeverleden van een auto.

Helaas zijn deze online kentekenchecks nooit honderd procent waterdicht. Zo ontbreken uiteraard ongeregistreerde schades en beunhaasreparaties. Ook hebben dit soort aanbieders dikwijls een beperkte database met te weinig gegevens om een echt goed oordeel te vellen.

Mogelijk ontdekt u bij uw controle naar het schadeverleden dat de auto een WOK-status (Wachten Op Keuren) heeft. Een WOK geeft aan dat de auto niet de weg op mag, bijvoorbeeld na een ernstig auto-ongeluk, maar bijvoorbeeld ook als het slot van een portier hapert. Dit laatste voorbeeld geeft aan dat u dus niet altijd zwaar hoeft te tillen aan een WOK-status bij een auto.

2. Schadeverleden bepalen kan ook gratis met eigen online speurwerk

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de aankoop van een broek of een laptop geldt bij een occasion geen wettelijk recht op retour met een aantal dagen ruiltijd. Probeer dus om de auto te keuren met een zelf uit te voeren bepaling van het schadeverleden. Bij een occasion kan u vooraf al veel uitzoeken via internet:

  1. Een goede eerste indicatie is het vergelijken van advertenties van dezelfde auto´s uit hetzelfde bouwjaar met een vergelijkbare kilometerstand. Controleer ook of het kenteken zichtbaar is op de foto´s, anders kunnen de foto´s ´geleend´ zijn van een andere advertentie.
  2. Voer het kenteken in op zowel RDW.nl als Autotelex.nl. Bij deze laatste kunt u op een onafhankelijke manier gratis van alles achterhalen, zoals een indicatie van het te betalen BPM-bedrag voor een auto zonder schade. Als er een lage rest-BPM wordt genoemd, dan heeft de auto een lage waarde, die mogelijk is toe te schrijven aan schade.

3.    Schadeverleden achterhalen door auto zelf te keuren

Koopjes bestaan niet in de autobranche, doorgaans is er dan ´iets´ aan de hand. Naast de tips uit punt twee kunt u zelf met eigen ogen een auto aan een keuring onderwerpen met de punten hieronder.

  1. Vraag om een proefrit en voer deze uit onder verschillende snelheden op verschillend wegdek.
  2. Bekijk het plaatwerk van de auto. Sluiten alle delen goed op elkaar aan of vermoedt u weggewerkte schade?
  3. Door het vervangen van onderdelen na een aanrijding of ander schadegeval kan soms kleurverschil optreden.

Wij hopen u uit de voeten kunt met dit blog met de beste tips om zelf de schadehistorie te achterhalen van uw eigen auto of een occasion die u op het oog heeft. Als u er uiteindelijk écht niet zelf uitkomt of het te ingewikkeld vindt, kunt u in het uiterste geval bij een erkend schadeherstelbedrijf als Ambting een aankoopkeuring aanvragen door een expert.