Direct contact opnemen

Vervangen van een aircopomp, wat kost dat?

Veel mensen kunnen niet meer zonder een airco in de auto. In de zomer biedt een airco namelijk verkoeling, terwijl in andere periodes de condens op ramen wegtrekt en daarmee de veiligheid wordt vergroot.

Daar komt wel bij dat een aircopomp het een keer kan begeven: stuk, kapot, kaduuk of defect. In de top tien van hoge kosten bij garages staat zelfs het prijskaartje van het vervangen van de aircopomp. Wat is de gemiddelde prijs, hoe komt die prijs tot stand en waarom is zelf doen geen optie? En op welke plek kunt u tegen een gunstig tarief en een normale prijs een nieuwe aircopomp laten installeren. Het antwoord op deze laatste vraag geven we u alvast: daarvoor bent u bij airco-specialist Ambting aan het goede adres!

Laat de vervanging van aircopomp altijd uitvoeren door professional

Helaas voor de luie mensen, maar het hebben van een airco is niet vrij van onderhoud. Er raakt bijvoorbeeld altijd wel wat koudemiddel verloren. Dit is het geval bij elk aircosysteem en het verlies ligt rond de tien procent per jaar. Zeker als uw auto al enkele jaren meedraait is er extra kans op verlies van koudemiddel, met alle gevolgen van dien. Het risico hierbij is dat het minimum niveau wordt bereikt.

Verder willen veel doe-het-zelvers onderhoud en reparatie aan hun auto zelf verrichten. Toch kan niet alles onder eigen regie worden uitgevoerd, vaak door een gebrek aan vakkundige kennis of het gebrek aan specialistisch gereedschap en apparatuur. Het vervangen van een aircopomp mag daarom alleen door professionals worden uitgevoerd. Deze zal altijd eerst beginnen met het maken van een nauwkeurige diagnose, zodat daarop een passende aanpak kan volgend. Er zijn verschillende specialistische handelingen noodzakelijk, zoals een spoeling als de olie niet meer brandschoon is.

Verhoog preventief de levensduur van uw aircopomp

Een aircopomp in een auto krijgt aandrijving van een V-snaar (die vaak verward wordt met de distributieriem). Als een airco kapot is, kan daardoor tevens de V-snaar het begeven door toegenomen hitte. De V-snaar regelt tevens het aandrijven van zaken als de waterpomp en de dynamo en het is dus essentieel dat hij goed functioneert.

Een handige tip om de aircopomp in uw auto een langere levensduur te geven? Net als uw auto niet een heel seizoen langs de kant de weg te laten staan, geldt ook bij de airco dat u hem in koudere periodes ook af en toe even moet activeren. Hierdoor blijft hij in een betere vorm en zal het langer uithouden.  

Wat zijn de kosten van aircopomp vervanging en waar is deze prijs op gebaseerd

De gemiddelde prijs van alleen een aircopomp ligt om en nabij de vijfhonderd euro, exclusief de arbeidskosten. Uiteraard is deze prijs merkafhankelijk en type-afhankelijk. Al met al kunt u als richtlijn rekenen op een all-in prijs van rond de achthonderd euro. Deze prijs van de aircopomp is gebaseerd op het originele model uit de fabriek. Ook zit de hoogte van de kosten hem in de noodzakelijkheid om het dashboard te demonteren.

Wij geven onze klanten dan ook altijd mee als advies: plan bij onze autogarage periodieke servicebeurten in. U weet dan goed waar u aan toe bent en eventuele toekomstige problemen worden in dat geval al aangepakt nog voordat ze kunnen toeslaan. Want wie ooit de vieze  schimmelluchtjes voelde opstijgen uit de airco weet hoe belangrijk tijdig onderhoud kan zijn!

Waarom er prijsverschillen per merk aircopomp zijn

Zo veel automerken als er zijn, zoveel kosten voor de vervanging van een aircopomp. Dus of u nou een Honda, Fiat, Opel of Citroën heeft, het kan aardig uiteen lopen hoeveel een aircopomp en de installatie kost als de oude het begeven heeft.  Als we kijken naar de prijzen exclusief BTW en exclusief het spoelen, dan is onder de veelvoorkomende modellen van populaire automerken gemiddeld genomen de Volvo XC het voordeligst met zo’n zeshonderd euro. Een Volkswagen van het type Sharan daarentegen tikt gemiddeld genomen al bijna de zevenhonderd euro aan. Zoals gezegd kunnen de kosten van de vervanging van een aircopomp hoger worden door het doorspoelen. Dit kan prijzen voorkomen van om en nabij de duizend euro. Het prijskaartje kan dus aardig variëren. U ontvangt altijd een garantie op de uitgevoerde installatie.

Aircopomp en de magneetkoppeling

De magneetkoppeling zorgt voor een lagere temperatuur als de temperatuur laag dient te zijn. De koppeling van transmissie met de aircopomp gebeurt met een magneetkoppeling. Door slijten, roesten of doorbranden kan de magneetkoppeling slechter gaan functioneren. Soms is het eenvoudiger en minder duur om alleen de magneetkoppeling te vervangen in plaats van de complete aircopomp.

Eventueel worden dan gelijktijdig de riemschijf, de lager en de aandrijfriem vervangen. Informeer over deze optie bij een van de airco experts van autobedrijf Ambting. Doe dit nooit zelf, want een kleine fout kan al de hele motor in de soep laten draaien.

Voorkom schade door periodiek onderhoud

Als u niet wil worden geconfronteerd met hoge kosten om uw airco draaiende te houden, adviseren wij u om ongeveer eens in de vier jaar een onderhoudsbeurt in te plannen bij onze eigen airco specialisten. Periodiek preventief onderhoud aan de airco voorkomt storingen, defecten en vieze geurtjes waarop u natuurlijk niet zit te wachten. En het belangrijkste: u spaart naast ergernis ook nog het nodige geld uit. 

 

Ook hebben we in ons bedrijf een jaarlijkse autocheck waarvoor u zich kunt aanmelden. Onze STEK-gecertificeerde medewerkers voeren dan alle noodzakelijke metingen en controles uit. Zo’n jaarlijkse aircocheck bij autobedrijf Ambting is klaar terwijl u wacht met zo’n dertig minuten en het kost u slechts 19,95 euro! Dit soort korte controles kunnen voorkomen dat u te maken krijgt met zo’n kostbare vervanging van de aircopomp.