Bel of mail direct
voor een afspraak!

Wanneer is het tijd om mijn banden te vervangen?

Als autobandenspecialist in Arnhem raden wij iedereen aan om regelmatig even langs te komen om de banden te laten controleren. Dit geldt zowel voor mensen die veel kilometers maken als voor mensen die weinig op de weg zitten. Want ook bij deze laatste groep kan door bijvoorbeeld veel te lang wachten met een inspectie van de autobanden het onveilig worden en zal het rijcomfort afnemen.

Realiseer dat de politie flinke boetes kan uitdelen voor een uitgesleten profiel dat niet aan de wettelijke eis voldoet voor voldoende profieldiepte. Het kan immers levensgevaarlijk zijn als u met te weinig profiel rijdt op wegdek dat nat en glad is, in verband met de kans op aquaplaning.

Of het nu gaat om een personenauto, een caravan, een aanhanger, een trailer of een motor, het is altijd noodzakelijk om banden te vervangen als het oppervlak hiervan glad is geworden en al dan niet zichtbaar te weinig profiel heeft. Voor elk vervoermiddel geldt immers dat de band hét contactpunt is met de weg, en daarmee zeer bepalend is voor de veiligheid en het comfort. Ook hebben veel autotypes behoefte aan specifieke soorten autobanden, nog afgezien van de winterbanden of zomerbanden die veel mensen plaatsen.

Wat is nou eigenlijk de wettelijke eis voor het profiel van mijn banden?

Het is algemeen bekend dat we niet moeten rijden op een band zonder profiel. De banden hebben nu eenmaal grip op de weg nodig. Dit is afhankelijk van millimeters. Wat is daarom de minimale profieldiepte APK, zoals voorkomt in de bepalingen van het CBR? De wettelijke regel is dat het profiel van autobanden niet onder de zestien millimeter mag komen. Dit geldt zowel bij de winterbanden, de zomerbanden als de all season banden. Een profiel is meetbaar met behulp van de TWI-code in de zijkant van de banden, bij winterbanden heet dit de WWI.

Een nieuwe band heeft een profiel van tussen de 6,5 en 8 millimeter. Als u op wintersport gaat, in het grensgebied woont of wel eens bij onze Oosterburen komt, houd er dan rekening mee dat de minimale profieldiepte van winterbanden of zomerbanden in Duitsland nog strengere eisen kent.

Bandenspanning: hoe kom ik erachter wat nodig is voor mijn type auto?

Hoewel u bij de aankoop van een auto al documentatie krijgt over de geadviseerde bandenspanning bij het betreffende autotype, zijn er nog meer methodes om hierachter te komen. Zo kunt dit achterhalen via de deskundigen van een bandenspecialist als Ambting in Arnhem, daarnaast kan u het ook zelf doen. Met een tabel voor de benodigde spanning voor banden die op internet te vinden is kunt u snel en makkelijk inzicht krijgen wat er nodig is bij de nieuwere types van alle automerken.

De bandenspanning aanpassen moet altijd gebeuren bij de juiste temperatuur, namelijk als de banden zich in een koude positie bevinden. Bij enige verhitting krijgt u namelijk een vertekend beeld.

Wanneer moet ik over op winterbanden?

Zodra de sneeuwvlokken neerdalen of het is ver onder het vriespunt, bent u natuurlijk aan de late kant voor het laten plaatsen van winterbanden. Het algemeen geldende advies is dat bij enkele dagen of een periode de temperatuur zakt onder de plus zeven graden, de winterbanden onder de auto zouden moeten zitten. Ook kunt u gewoon een maandenperiode voor ogen houden, zoals winterbanden laten monteren in oktober en er dan een half jaar mee doen. Laat bij winterbanden bij voorkeur maandelijks de bandenspanning testen.

Vervang zomerbanden altijd als het profiel onder de 2 mm komt, in het geval van winterbanden is dit 4 millimeter.

Handig: opslag van uw winterbanden bij Ambting in Arnhem

Iedereen kent wel de problemen van het thuis of in de schuur moeten opslaan van de zomerbanden of winterbanden. daarom is er bij Ambting in Arnhem een handige bandenopslag. Op basis van uw kentekenregistratie bewaren we droog en veilig uw banden gedurende één seizoen. Zodra de tijd rijp is, halen we uw banden uit het magazijn, monteren ze en u kan er weer een aantal maanden tegenaan met de zomerbanden of winterbanden.

De vier meest gestelde vragen van onze klanten over autobanden

  1. Wat kan ik zelf doen tegen het slijten van autobanden? Antwoord: laat een deskundige monteur de banden uitlijnen en balanceren, misschien is dit zelfs bij het plaatsen al niet goed gebeurd.
  2. Hoe, wat en wanneer met winterbanden in landen als Duitsland of Oostenrijk? Antwoord: bij verschillende EU-landen of populaire bestemmingen voor de wintersport zijn de regels per land vaak net even anders, maar wel altijd strenger dan in Nederland. Kijk op internet naar de wetgeving van uw land van keuze.
  3. Wat zijn de kosten van winterbanden wisselen? Dit hangt af van uw type auto, de ventielkosten en de balanceerkosten. De kosten liggen grofweg ergens tussen de 100 en 150 euro. Bedenk dat een universele garage altijd voordeliger is dan de merkdealer.
  4. Wat kosten autobanden? Antwoord: een alledaagse auto als een moderne Peugeot of VW zijn veel voordeliger dan een exclusieve auto of een model met bijzondere velgen met een afwijkende bandenmaat. Bespaar nooit op banden, want ze bieden veel veiligheid en comfort. De prijs van vier banden kan bijvoorbeeld 500 euro kosten, maar bedenk dat hiermee in de regel tot wel 70.000 kilometer kan worden gereden.