Het is tijd voor de APK

Wanneer u een auto heeft, is het belangrijk om tijdig uw APK-keuring te plannen. De APK is een wettelijk verplichte keuring, waarbij uw auto wordt gecontroleerd op o.a. veiligheid en milieuvriendelijkheid.

Wanneer laat u uw auto APK keuren?

De datum van de APK-keuring is afhankelijk van uw auto. Hoe oud is de auto en wanneer was de vorige keuring. U vindt de datum van de APK op uw keuringsrapport. Heeft u het rapport niet bij de hand? Dan kunt u ook een kentekencheck doen. U dient voor de APK-vervaldatum uw auto te laten keuren. Het is mogelijk dat uw auto tijdens de keuring wordt afgekeurd. Wij adviseren u om hier rekening mee te houden. Wanneer uw auto is afgekeurd, moet deze voor de vervaldatum gerepareerd worden.

Heeft u een nieuwe auto gekocht en weet u niet wanneer u deze moet laten keuren? Ook een nieuwe auto heeft een APK-rapport waar de vervaldatum van de APK op staat. Bij een personenauto met benzine-, alcohol- of elektromotor vindt de nieuwe keuring plaats na de eerste vier jaar. Hierna is het twee keer na twee jaar en daarna ieder jaar. Bij een personenauto met diesel- of gasmotor keurt u de auto na drie jaar opnieuw en daarna ieder jaar.

Uw auto eerder APK laten keuren

Wist u al dat u uw auto tot twee maanden eerder kan laten keuren? De nieuwe APK-datum blijft dan hetzelfde. Wanneer u uw auto eerder dan twee maanden voor de APK-vervaldatum laat keuren, krijgt de auto een nieuwe APK-vervaldatum. Autobedrijf Ambting raadt u aan om tijdig uw auto te laten keuren, maar ook niet te vroeg.

Wat zijn de APK-regels?

Voor personenauto’s gelden andere APK-regels dan voor driewielige motorvoertuigen en bedrijfsauto’s. Ambting beschrijft de regels van personenauto’s. Wilt u weten wat de APK-regels zijn van lichte of zware bedrijfsauto’s, driewielige motorrijtuigen en aanhangers? Neem gerust contact met ons op, dan leggen wij het u uit.

Algemeen

Allereerst kijken we naar de algemene gegevens van de auto, waaronder de overeenstemming van de auto met het kentekenbewijs, de kentekenplaten en het voertuigidentificatienummer.

Buitenkant van de auto

Daarna kijken wij naar de autoruiten voor eventuele schade, de lampen, spiegels, deuren en natuurlijk de wielen van de auto. We controleren het brandstofsysteem, de uitlaat, de kofferdeksel en de eventuele trekhaak. Tot slot inspecteren we de buitenkant van de auto op roest en eventuele vervormingen.

Onderkant van de auto

Wanneer we de onderkant van de auto onderzoeken, controleren we de stuurrichting, draagarm, aandrijving, brandstofsysteem, uitlaat, veersysteem en reminrichting. Ook keuren we de onderkant op roest en vervormingen.

Binnenkant van de auto

De binnenkant van de auto is ook erg belangrijk. Werken de gordels correct en loopt de snelheidsmeter goed? Verder kijken we naar de claxon, ontwaseming, spiegels en zitplaatsen.

Zoals u ziet, hebben wij het technische verhaal kort samengevat. Wat wij u nog willen adviseren, is dat u uw auto tijdig laat keuren. Dan weet u zeker dat u weer veilig en milieubewust verder rijdt. De APK-regelgeving is continu in ontwikkeling. De meest actuele regels vindt u op RDW.nl.

Help, de APK is verlopen

Heeft u vergeten een afspraak te maken om uw auto te laten keuren en is uw APK verlopen? Maak dan alsnog zo snel mogelijk een afspraak bij uw autobedrijf. Wanneer u rijdt zonder geldige APK kunt u flinke boetes krijgen en dat is jammer. De politie kan u een boete geven wanneer zij u aanhouden. Maar ook de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) bekeurt u. De RDW stuurt u ongeveer zes weken voordat uw APK verloopt een (digitale) herinnering. Wanneer de APK in het systeem van de RDW is verlopen, krijgt u automatisch een boete opgestuurd van de RDW. Weet u niet wanneer uw auto gekeurd moet worden? Kijk op uw huidige keuringsrapport of doe kentekencheck.

APK afgekeurd, wat nu?

Het is mogelijk dat uw auto wordt afgekeurd tijdens de APK-keuring. Dat betekent dat er iets aan uw auto gerepareerd of vervangen moet worden. De reparaties moeten uitgevoerd zijn voor de vervaldatum van uw APK. Bent u het niet eens met de opmerkingen van de APK-keurmeester? Dan kunt u een bezwaar aantekenen.

Autobedrijf Amting koopt en verkoopt geen auto’s. Wij willen eerlijk en objectief blijven bij de keuring en daar niet ons voordeel mee doen.

Combineer uw APK met onderhoud

Wanneer u uw auto wegbrengt voor de APK kunt u het ook combineren met een kleine beurt of grote onderhoudsbeurt. U bent dan slechts eenmalig uw auto kwijt en u heeft alles weer geregeld. Tevens betaalt u bij een grote onderhoudsbeurt geen extra kosten voor uw APK. U betaalt alleen de afmeldkosten. Wanneer we toch op groot onderzoek uit gaan, pakken we daar ook de punten van de APK in mee.

Laat uw auto APK keuren bij Autobedrijf Ambting

Is het tijd om uw auto te laten keuren? Maak dan een afspraak door te bellen naar 026 381 42 79 of ons contactformulier in te vullen.

Ook voor uw airco servicebandenservice, uitdeuken zonder spuiten en klein schade herstel bent u bij autogarage Ambting in Arnhem aan het juiste adres!

Beoordelingen Google-review Meer info

Wij worden online beoordeeld met een:
4,3 op Google.nl (37 reviews)
8,7 op De Telefoongids (6 reviews)
8,6 op Klantenvertellen (21 reviews)
9,0 op Fixico (14 reviews)

Hele prettige garage. Meedenkend personeel, je kunt hier altijd terecht. Service zoals bij een dealer alleen dan voor een lagere prijs. Aanrader!
Jeroen Stoeten