Olie peilen en of bijvullen, hoe werkt dat? Wanneer moet je olie peilen?

Er zijn verschillen tussen het hoeveel en hoe vaak olie controleren, verversen, bijvullen of peilen bij een auto, automaat, vrachtwagen, motorfiets, scooter of Vespa. Dagelijks horen wij vragen als wanneer het oliepeil te hoog is, welke olie moet ik in mijn auto stoppen en hoe moet ik nou precies een oliepeilstok aflezen?
De verreweg meest gestelde vraag is over hoe het olie peilen nou eigenlijk moet per type auto of automerk. Waarom gaat het bijvullen of olie peilen anders bij een Volkswagen dan een Hyundai? De soorten auto’s waarbij bepaalde uitzonderingen zijn en waarmee automobilisten dus met de meeste vragen komen:

 • De BMW E90 en de 1 serie
 • De Fiat 500
 • De Renault Megane
 • De Volvo V60 en V70
 • De Mercedes E klasse
 • DAF XF 105
 • Porsche 911
 • Hyundai modellen
 • Toyota modellen

Waarom is het noodzakelijk om vaak olie te peilen?

Olie heeft een koelende en reinigende werking en is noodzakelijk voor de smering van vitale onderdelen. Wie hier niet zorgvuldig mee omgaat zorgt niet goed voor zowel de auto als de portemonnee.

De frequentie die nodig is voor controles of verversen en bijvullen hangt af van wat de motor precies verbruikt, of er lekkage is en in welke mate. Vooral bij nieuwere auto’s kan het noodzakelijk zijn om zelfs wekelijks het oliepeil te checken. Na een bepaald aantal weken ontstaat dan inzicht hoe groot ongeveer de oliebehoefte is. Bij minder nieuwe auto’s is een controle gangbaar van bijvoorbeeld eens per maand. Controle kan ook zinnig zijn bij zware inspanningen, zoals een vakantierit naar een ander land.

Wat zijn de meest voorkomende problemen met motorolie?

Het eenvoudigste middel om problemen met de olie van een auto te controleren is natuurlijk het knipperende lampje. Daarnaast kunnen een afwijkende lucht of een vreemd geluid goede indicatoren zijn. We noemen hier de 5 bekendste problemen ten aanzien van het oliepeil.

 1. Vaak controleren mensen het oliepeil als de motor nog te warm is. Daarnaast staat de auto vaak niet op een vlakke ondergrond, waardoor de peilstok niet de werkelijk noodzakelijke behoefte kan aangeven.
 2. Het is van groot belang de olievoorschriften te hanteren uit uw instructieboekje, dus met de juiste viscositeit. Ook als die wat duurder zou zijn dan een ander type.
 3. Door het niet tijdig bijvullen ontstaan mogelijk carter druk en schade aan kleppen en nokkenassen.
 4. Bij oudere of tweedehands auto’s is het oliepeil van een nog groter belang omdat ze meer kans hebben op lekkage. Let daarom op of er een te hoog olieverbruik is.
 5. Er kunnen vochtproblemen ontstaan in de olie bij mensen die hoofdzakelijk korte afstanden rijden.

Wat moet u doen bij teveel of te weinig olie?

De informatie hieronder is algemeen, dus zonder afwijkende normen zoals die kunnen gelden bij bepaalde types van de hierboven genoemde automerken als Volkswagen, BMW, Renault of Volvo. De oliestand moet zich altijd bevinden tussen de twee markeringen van de peilstok. Als er meer motorolie is dan het bovenste markeerstreepje is de de laatste keer te royaal bijgevuld. Zowel het autorijden met als zonder teveel olie is ongezond voor uw motor. Gelukkig ziet u ter waarschuwing altijd een lampje branden. Controleren door de autogarage of eventueel zelf olie peilen of controleren is dus van groot belang.
Het inschatten van de hoeveelheid toe te voegen olie is niet zo moeilijk: tussen het onderste en het bovenste markeerstreepje zit precies één liter. Volg ook altijd de voorschriften op uit het instructieboekje van de auto.

Het oliepeil van de stuurbekrachtiging

Als het draaien van een stuur stroef verloopt of er is een apart geluid hoorbaar. Dit zijn dan vaak tekenen dat u stuurbekrachtigingsolie moet bijvullen. Controle is vaak mogelijk door het peilstokje aan de schroefdop, maar soms is de stand van buitenaf zichtbaar als er doorschijnend materiaal. vanwege de verhitting van de olie is het belangrijk om nooit boven de markeringsgrens aan te vullen.

Professioneel uw olie peilen, bijvullen of verversen in Arnhem

Wie in Arnhem zeker en veilig wil rijden, doet er goed aan bij een universeel autobedrijf als Ambting olie en andere vloeistoffen te laten controleren. Wie graag de puntjes op de ‘i’ zet en alleen het beste voor zijn auto wil, raadpleegt immers het beste een deskundige garage.

Wij zien met regelmaat auto’s met motorschade doordat het bijvullen of verversen met te weinig kennis van zaken is gedaan. Dikwijls moeten we dan de overtollige olie eruit halen. Doorrijden met te veel olie is vaak duurder dan het door een expert te laten verwijderen.

Vooral veelrijders kunnen baat hebben bij een periodieke beurt, waar mogelijk nog meer risicofactoren van de auto even preventief worden nagelopen.

Bij Ambting zijn altijd alle types olie op voorraad, zodat bijvulling meteen mogelijk is als u met uw auto bij onze garage in Arnhem komt.