Laat op tijd uw roetfilter regenereren bij Ambting

Let op! Deze dienst leveren wij niet meer. We helpen u graag met andere schades aan uw auto.

In 2001 kwamen de allereerste roetfilters in dieselauto’s en vanaf 2006 heeft elke diesel er eentje aan boord. Fijnstof en roetdeeltjes houdt hij tegen en dit wordt opgeslagen. Zodra een roetfilter voor honderd procent is gevuld, gaat een roetfilter in een dieselauto regenereren, oftewel zich schoon branden. Door een extra dieseltoevoeging wordt het dan mogelijk dat de deeltjes kunnen worden verbrand. Als het regenereren begint is dat altijd merkbaar aan motorische schokjes, een zwaarder motorgeluid en de meter van het toerental zal wat verder uitslaan dan gebruikelijk.
Als het roetfilter in uw diesel onvoldoende kan regenereren, dan is het zaak om deze door een expert te laten aanpakken. Hieronder leggen we uit waarom het zo belangrijk is om een roetfilter goed te laten regenereren en dat dat het zaak is om op tijd in te grijpen. Want doorrijden met een verstopt roetfilter kan ernstige gevolgen hebben, laat dus op tijd controleren of roetfilter schoonbranden noodzakelijk is hoe erger schadeherstel te voorkomen!

In de praktijk zien we dat een roetfilter vooral goed kan presteren bij een lange rit op een snelweg. Een dieselmotor komt in zo’n geval op een echt goede bedrijfstemperatuur. Vaak hebben mensen rijgedrag dat zonder het te weten eigenlijk wat minder goed is voor het regeneratieproces van het roetfilter. Veel automobilisten rijden dagelijks immers kleinere stukken en dat op een lage snelheid. Dit betekent date r dan automatisch een lagere verbranding optreedt, waardoor een roetfilter eerder verzadigd raakt.

Wat is regenereren in het roetfilter en welke problemen kunnen er zijn?

De vieze milieubelastende deeltjes van uitlaatgassen worden verzameld in een soort kamertjesconstructie binnen het roetfilter. Een speciale sensor maakt hier melding van en laat daarom de uitlaatgastemperatuur toenemen om een verbrandingsproces te laten ontstaan. Hierdoor ontstaat=n vervolgens asdeeltjes. Dit as is wél in staat om het filter te verlaten, maar een gedeelte zal uiteindelijk achterblijven, zeker na talloze keren regenereren. Als deze hoeveelheid blijvend te hoog is, zal u een storingsmelding merken. Dit is dan bedoeld om aan te geven dat de hoeveel as te hoog is voor een normaal functioneren. As is nu eenmaal het laatste overblijfsel van verbranding en het regeneratieproces en kan dus niet worden verbrand. Het zal op enigerlei wijze eruit moeten vanwege de verstopping.

Wat zijn de bekendste problemen bij regenereren?

Hieronder noemen we drie veel voorkomende problemen die kunnen ontstaan bij het regeneratieproces. Volgens onderzoek zijn de dieselauto’s die het vaakst hiervoor behandeld worden in garages de dieselauto’s van de merken Citroën, Ford ,Kia en Peugeot.

  1. Een bekend probleem qua regenereren is dat het meldingslampje van een roetfilter gaat branden op uw dashboard. In zo’n geval is er onvoldoende gelegenheid geweest om op een goede manier te regenereren en kan er een verstopping optreden in het roetfilter. Doordat alles verdicht is, verminderen de capaciteiten van de auto. Dit betekent dat u naar een garage moet, want dit is geen klus om zelf te doen. Er zijn dan twee mogelijkheden: u kan in een autogarage door een deskundige het roetfilter laten reinigen, of door een monteur een nieuw exemplaar laten plaatsen. Helaas is zowel het reinigen als het geheel vervangen van een roetfilter geen voordelige klus.
  2. Een ander probleem met een roetfilter is als u te lang blijft doorrijden en de auto regelmatig aan het degenereren is, er schade aan uw motor kan ontstaan. Dit komt omdat het extra bijspuiten van diesel in de cilinders via de zuigerveren in het carter terecht kan komen. In dit geval neemt het oliepeil toe en kan aanzienlijke schade aan de motor ontstaan en bent u nog verder van huis.
  3. Een ander probleem doet zich voor bij de oudere types roetfilters. Toen ze namelijk voor het eerst op de markt kwamen, bestonden er alleen half-open modellen. De huidige standaard heeft echter een gesloten filter, wat in staat is om meer dan negentig procent van de deeltjes te kunnen filteren.

Is het mogelijk om zelf mijn roetfilter onder handen te nemen?

Laat het roetfilter verwijderen of vervangen bij voorkeur altijd over aan een garage. Dit is immers zo’n typische klus waarvoor mensen in de regel onvoldoende kennis, ervaring of gereedschappen in huis hebben, laat staan een autobrug of bokken.
De gevolgen bij ondeskundig handelen ten aanzien van een roetfilter kunnen groot zijn. Door een professionele aanpak kunt u aanzienlijke schade aan uw motor voorkomen. In het rijtje taken die een doe-het-zelver niet moet verrichten aan een auto past deze klus zeer goed.

Deskundig roetfilter reinigen bij Ambting Arnhem

Laat met een zekere regelmaat een controle uitoefenen door ons, om preventief problemen te voorkomen. Zodra de status dan bekend is, weten u en de garage of er direct of op een bepaalde termijn een ingreep nodig kan zijn. In bepaalde gevallen kan dit in uw voordeel de plaatsing van een nieuw roetfilter betekenen.

Sommige autobezitters kiezen ook wel voor een periodieke reiniging. Als u twijfels of vragen heeft, advies of informatie verlangt over regeneratie, roetfilters of uitlaten, dan kun u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.