De meest gestelde vragen over het schadeformulier op een rij

Handige tips en antwoorden op de meest gestelde vragen over een schadeformulier bij een aanrijding kun je hier vinden in een overzicht met wat je moet doen bij pech onderweg. Je wil natuurlijk dat je verzekering je aanvraag goed verwerkt, dus tref je hier hulp bij het invullen van je schadeformulier. Want wat moet je doen als de ander geen schadeformulier wil invullen? Is een schadeformulier verplicht bij schade? En hoe werkt alles bij een eenzijdig of tweezijdig ongeval?

7 tips bij aanrijding en autoschade waaraan vaak niet wordt gedacht

  1. Vul op het schadeformulier vooraf alvast zaken in als de contactgegevens en het klantnummer van de verzekering
  2. Probeer foto’s toe te voegen aan het schadeformulier
  3. Geef altijd eventuele letselschade aan, ook als je alleen maar een pijnlijke knie of stijve nek hebt. Enkele dagen later kan blijken dat het toch iets ernstigs is.
  4. Bij een papieren schadeformulier moet je duidelijk leesbaar schrijven en bedenken dat ook het doordrukformulier te lezen moet zijn
  5. Met behulp van een botsograaf kun je heel makkelijk een situatieschets maken
  6. Als je bij een aanrijding geen schadeformulier in de auto hebt, download dan de Autoschade App
  7. Bedenk dat de handtekeningen van beide partijen verplicht zijn op het schadeformulier, bij de app-versie geldt de SMS-authenticatie als handtekening
  8. Een schadeformulier is niet nodig bij schade zonder een tegenpartij. Denk hierbij aan ruitschade, inbraakschade of schade door weersomstandigheden.

Wat doen als je geen schadeformulier in de auto hebt? Gebruik de Schadeformulier App!

Ik heb geen schadeformulier, wat nu? Kies dan voor mobiel schade melden. Je kan namelijk ook een schadeformulier online invullen met een schadeformulier app.

De 7 voordelen van een Europese schadeformulier app voor online schade melden bij een verzekeraar:

  1. Vragen die niet van toepassing zijn op jouw aanrijding worden bij de app gewoon overgeslagen, je hoeft je bij deze variant dus niet te verdiepen in onnodige vragen en bent sneller klaar met invullen
  2. Het toevoegen van foto’s is erg gemakkelijk bij een online schadeformulier
  3. Een handgeschreven schadeformulier is soms onleesbaar, een online schadeformulier is altijd leesbaar
  4. De app kan de locatie van de aanrijding nauwkeurig vaststellen
  5. Vooral bestuurders van voertuigen met twee wielen hebben geen schadeformulier op zak, dus een app kan bij een ongeluk erg handig zijn.
  6. De mobiele schade app is een aanrader in het geval van leaseauto’s en auto’s die niet in Nederland zijn verzekerd
  7. Handtekeningen invullen gaat bij online schade melden aan de auto via het veilige SMS authenticatie systeem

Waar kun je een schadeformulier halen?

Bij het afsluiten van een verzekering krijg je in de meeste gevallen al een standaard exemplaar. Een schadeformulier digitaal in huis halen is inmiddels erg gangbaar, of het nou een schadeformulier auto, scooter of fiets betreft. Een schadeformulier aanvragen of downloaden kan heel eenvoudig op de website van Ambting. Op deze manier kun je heel eenvoudig een schadeformulier uitprinten, zodat je direct alle gegevens kan invullen. Het is aan te raden onderweg altijd een exemplaar bij je te hebben, want een ongeluk of aanrijding met je auto, scooter of bromfiets komt natuurlijk altijd onverwachts.

Hoe moet ik het schadeformulier invullen?

Meteen nadat er schade is ontstaan vul je de voorzijde van het formulier in. De achterzijde volgt later. Veel vragen spreken voor zich, zoals het invullen van je adres of het cliëntnummer van de verzekering. Hieronder noemen we 4 zaken die wel eens vragen of onduidelijkheden oproepen:

  1. Probeer contactgegevens te krijgen van eventuele getuigen.
  2. Geef heel duidelijk aan wie voertuig, A, B of eventueel C of D is.
  3. Je moet de naam invullen van degene die tijdens de aanrijding de bestuurder was, dat kan dus ook iemand anders zijn dan jijzelf.
  4. Plaats alleen je handtekening als je het eens bent met de alles wat is ingevuld op het formulier.

Naar welk adres moet ik het schadeformulier opsturen?

Als beide partijen het schadeformulier hebben ondertekend, moet het in de meeste gevallen worden verstuurd naar de verzekeraar. Bij schade van jouw auto moet jij of de bestuurder in kwestie deze naar jouw verzekeraar sturen. Mocht de bestuurder van jouw auto niet aansprakelijk zijn, dan verschilt het per type verzekering wat je moet doen. Dit kun je vinden in de polisvoorwaarden. Het antwoord op deze vraag is vooral afhankelijk van de vraag welk soort verzekering is afgesloten: of je WA casco (all risk), WA beperkt casco of WA (en WA-direct) verzekerd bent.

Als jij of een van de passagiers letsel heeft of er bestaat een latere kans hierop, moet je het schadeformulier tevens opsturen naar 112schade.nl. Zij gaan vervolgens kosteloos de schade verhalen bij de andere partij.

Problemen bij schadeformulier met de tegenpartij

Er zijn tal van problemen denkbaar zodra schade aan een auto ontstaat. Want wat als de tegenpartij het schadeformulier niet invult, of dit niet meteen kan of wil? Of in alle stress na de aanrijding vergeet hij de handtekening te zetten?

De tegenpartij zal niet altijd erkennen dat hij schuld heeft aan een ongeval. Zelfs als je de feitelijke situatie weergeeft, kan er tot in de details toe nog verschil zijn van mening of beleving. Soms vult de tegenpartij het schadeformulier opzettelijk niet goed in of laat hij in het eigen voordeel vragen onbeantwoord. Als de andere partij onverzekerd is mocht zijn, kun je contact opnemen met het Waarborgfonds om alsnog een vergoeding van de herstelkosten te ontvangen.

In het ergste geval kun je bij de politie aangifte doen als de tegenpartij structureel een oplossing tegenwerkt, terwijl het verkeersgedrag en invulgedrag objectief verwijtbaar zijn. Daarnaast kun je een klacht indienen bij de verzekering, of de aanrijding zelfs voor de rechter te laten komen. Let wel: zonder rechtsbijstandverzekering is dit een kostbare en ook langdurige route.

Soms kan het zelfs raadzaam zijn om na een aanrijding niets te doen met een schadeformulier. Voor de tegenpartij kan het bijvoorbeeld voordeliger zijn om zelf de rekening te betalen in het geval van een hoog eigen risico en een hoge bonus/malus-korting. Tot slot kan bij een verschil van mening over de omvang van de schade een expertise-afspraak worden gemaakt bij een deskundig autobedrijf voor een schadevaststelling. Hiervoor kunt u uiteraard contact opnemen met ons.

Wat als de tegenpartij het formulier niet opstuurt?

De verzekering wil de aansprakelijkheid beoordelen, maar wat als de tegenpartij het schadeformulier niet opstuurt? De verklaring van de ander is noodzakelijk om de schade in behandeling te kunnen nemen door de verzekeraars van beide partijen. Als de ander na meerdere herinneringen niet in actie komt, gebruiken verzekeraars in de regel het formulier van de andere verzekeraar. Soms kan een telefoontje naar de verzekeraar wonderen doen om vertraging tegen te gaan.

Moet je het schadeformulier ook invullen bij een eenzijdig ongeval?

Een schadeformulier is niet noodzakelijk als er sprake is van een eenzijdig ongeval (als er maar één persoon bij een ongeval betrokken is). Je moet het formulier invullen in het geval van autoschade waarvoor de verzekering (mogelijk) dient te betalen. Het formulier is niet nodig bij de verzekeraar als de schade alleen beperkt blijft tot je eigen auto. Bij de optie WA casco vergoedt de verzekering wel en moet je een schadeformulier indienen. Je mag hierbij zelf bepalen of je de schade invult onder voertuig A of voertuig B, als alle relevante vragen maar zo zorgvuldig mogelijk worden ingevuld.

Hoe moet je een schadeformulier invullen bij een kettingbotsing?

De aansprakelijkheid bij een kettingbotsing is altijd lastig vast te stellen. Een schadeformulier invullen na een kettingbotsing is vaak ingewikkeld vanwege het aantal betrokken auto’s. Met behulp van de OVS (Overeenkomst vereenvoudigde Schaderegeling) hebben verzekeringsmaatschappijen onderling afgesproken dat ontstane schade door een kettingbotsing van drie of minder auto’s wordt uitgekeerd aan de eigen verzekerde die op de auto van een andere bestuurder reed. Bij een hoger aantal dan drie auto’s neemt in de regel één verzekeringsmaatschappij de afwikkeling van alle claims op zich.

Het schadeformulier bij fietsers en voetgangers

Bestuurders van gemotoriseerde voertuigen zijn in de regel vaak aansprakelijk bij ongevallen met de zogenaamde ‘zwakke verkeersdeelnemers’, ook als deze de regels zelf niet goed naleven. Dit geldt met name bij minderjarige deelnemers aan het verkeer. Hoewel er sprake kan zijn van overmacht, is er een algemene no blame no claim regel. Je voordeel is dan dat een ongeval geen consequenties heeft voor de no-claimkorting, de schadevrije jaren en de bonus/malus. Als een fietser of voetganger verwijtbare schade veroorzaakt aan en gemotoriseerd voertuig geldt de eigen aansprakelijkheidsverzekering van de veroorzaker.

Schadeformulier invullen heb ik volgens de regels gedaan, hoe nu verder?

  1. Behalve het invullen van de voorkant van het formulier moet je nadien zelf thuis de achterkant invullen.
  2. Als een voertuig niet meer de weg op kan of mag, moet je een sleepdienst inschakelen. Via de alarmcentrale die staat genoemd op de groene kaart kun je dit organiseren. De alarmcentrale zorgt nadien dat de sleepkosten worden gedeclareerd bij de verzekering.
  3. Als je zelf schade hebt en de auto daardoor niet meer de weg op kan of mag, moeten sommige automobilisten een vervangende auto regelen. In de polis van de verzekering zullen voorwaarden genoemd staan voor een leenauto in dit soort situaties.
  4. Neem contact op met Ambting voor een spoedig herstel van blikschade, ruitschade, uitdeuken en het oplossen van autoschade.

Het Europees Schadeformulier voor de auto downloaden

Het is altijd handig om het Europees Schadeformulier in uw auto te hebben. Download hier het Europees Schadeformulier inclusief toelichting.
Europees Schadeformulier

Beoordelingen Google-review Meer info

Wij worden online beoordeeld met een:
4,3 (uit 5) op Google.nl (52 reviews)
8,9 op De Telefoongids (7 reviews)
8,6 op Klantenvertellen (21 reviews)
8,9 op Fixico (14 reviews)

Perfect resultaat, auto bovendien geheel gepoetst, van buien, binnen en het leer. Zeer tevreden!
Hans Rattink