Accu kapot in of rondom Arnhem?

Woont u in Arnhem of omgeving en is uw accu kapot, versleten of heeft hij het bijna begeven? Autobedrijf Ambting in Arnhem helpt u uit de problemen!

Het overkomt iedereen wel eens: problemen met de accu. Dit zijn vrij vaak de oorzaken:

  1. De verlichting laten aanstaan
  2. De auto niet goed afsluiten waardoor binnen de verlichting aan blijft
  3. Door aanhoudende startpogingen bij vorst
  4. De accu begeeft het door ouderdom

Een accu heeft een levensduur van tussen de 3 en 6 jaar, wat onder meer afhankelijk is van uw gebruik en uw onderhoud. Door het verbruik neemt het actief materiaal af, ook als u de auto maar zelden gebruikt of alleen heel korte ritten maakt. Als u zo nu en dan de polen van de accu een reinigingsbeurt geeft met een borstel, zal de accu langer goed kunnen presteren. Bij een kleine of een grote onderhoudsbeurt bij Ambting autoschade Arnhem krijgt de accu altijd standaard onze aandacht.

Hoewel sommige automobilisten zelf hun accu onder handen nemen en hun auto accu informatie van internet halen, adviseren wij om de plaatsing of reparatie van een accu altijd bij een erkend bedrijf te laten doen, zeker als u een moderne auto heeft met veel elektronica.

Kan een autobatterij zomaar ontploffen?

Net als bij een laptop of telefoon kan bij een auto de accu exploderen. De kans hierop is echter heel klein, want de industrie kent strenge veiligheidseisen zoals isolatietechnieken om oververhitting te voorkomen. Desondanks is er een minimale kans op een intern defect of een beschadiging aan een lader. Een autobatterij kan eerder ontploffen na ondeskundig gebruik of reparatie. Daarnaast is er een heel kleine kans dat een B-merk of een zelf buiten de EU gekochte accu voor problemen kan zorgen. Bedenk dat bij normaal gebruik een accu in uw auto altijd veilig zal zijn.

Kan een accu overladen worden?

De laadspanning van een accu kan inderdaad overtroffen worden op het moment dat er te veel van de accu wordt gevraagd. Vaak ruikt u dan een onaangename geur. Ook bij het laden moet de lader tijdig worden uitgeschakeld. Controleer daarom of het display aangeeft of de accu al voldoende is opgeladen of het wijzertje minder dan 1 ampère aangeeft. Lees vooraf goed de instructies uit de handleiding van de acculader. De meeste accu’s hebben een ingebouwde regelaar die het overladen voorkomt. Controle is mogelijk door middel van een voltmeter.

Wanneer accu vervangen?

Een accu gaat zo ongeveer tussen de vier en zeven jaar mee. Door zaken als weersomstandigheden of veel kleine stukjes rijden kan een accu een kortere levensduur hebben. Hoe kan u een versleten of zwakke accu herkennen? De eerste tekenen dat u een accu moet vervangen zijn vaak als het starten minder makkelijk verloopt of u hoort zelfs tikgeluiden. Vaak kondigt het moment van vervanging van de accu zich opeens aan. Vanzelfsprekend moet u in actie komen als per ongeluk de verlichting een hele nacht is aangebleven. Een goede indicatie is een controle of een doormeting van de accu bij Ambting, dan weet u al snel waar u aan toe bent.

Vier tips om de auto accu het langer te laten meegaan

  1. Kijk een aantal malen per jaar of er geen vuil en roestvorming rondom de polen zit
  2. Is alle (onnodige) elektronica uitgeschakeld voordat u de auto start?
  3. Zitten de accu en bijbehorende kabels goed bevestigd?
  4. Laad uw accu regelmatig op, vul op tijd gedistilleerd water bij, controleer overladen en de wisselstroomdynamo.

De kosten van een nieuwe accu

De prijs van een nieuwe accu is verschillend. Het hangt onder meer af van het autotype, het vermogen en de capaciteit van de auto. Daarnaast is van belang het merk accu en het gewenste amperage. Grofweg liggen de prijzen tussen de 50 en 150 euro. Graag helpen onze verkoopmedewerker u bij het uitzoeken van de accu die geschikt is bij uw type auto en uw gebruikspatroon.

Accu bij elektrische auto en hybride

Gelukkig daalt de prijs van de accu voor een elektrische auto. Ook worden de accu’s steeds krachtiger, want dat was in het begin van deze ontwikkeling nog de zwakke plek. Bij een elektrische auto moet de accu al in één keer alle energie opslaan voor een optimaal functioneren. Een accu in een hybride is compacter en voordeliger, omdat deze van minuut tot minuut kan opladen.