Uitlaat vervangen

Uitlaat vervangen, wat kost dat?

Hoe duur is een uitlaat vervangen? Voor populaire automerken als HONDA, Fiat, Citroën, Audi, Ford , Kia of Renault kan dit een verschillende prijs betekenen, dit leggen we hieronder uit. Nog langer rondrijden met een uitlaat die niet functioneert is natuurlijk ook geen optie. Want een goed werkende uitlaat dempt lawaai, geeft tegendruk aan de motor en zorgt voor minder milieubelasting.

De staat waarin uw uitlaat zich bevindt hangt af van uw autogebruik. Een uitlaat kan sneller slijten door het rijden van korte afstanden, want dit zorgt voor veel vorming van condens. Vaak remmen, stoppen en optrekken op korte stukken draagt ook niet echt bij aan de levensduur van uitlaten. En een tikje tegen een stoeprand kan al nare gevolgen hebben. Goed onderhoud, zelf controleren en het verwijderen van sneeuw en pekel kan ook effect hebben op een goed werkende uitlaat.

Hoe kunt u de prijs bepalen voor vervanging uitlaat?

Om de prijs voor herstel en vervanging van de uitlaat te bepalen, is het raadzaam deze vijf punten ter harte te nemen.

  1. Moet de gehele uitlaat worden vervangen, of één van de vijf onderdelen hiervan? Bij de meeste auto’s met problemen aan de uitlaat gaat het om de einddemper en/of tussendemper.
  2. De types auto en types uitlaten kennen vanzelfsprekend verschillen in prijs.
  3. De vraag is welk onderdeel precies verwijderd moet worden. Door de staat van de uitlaat kan het soms tijdrovend zijn om zaken los te maken, maar vaak is het slechts één onderdeel.
  4. De kosten per onderdeel kunnen per automerk of per merk uitlaten verschillen.
  5. De arbeidskosten zijn bij een dealer altijd hoger dan bij een universele garage in Arnhem zoals Ambting.

Wat doen bij uitlaat die los hangt of is afgebroken?

Als er pech of een probleem is bij uw uitlaat, is de eerste vraag die u kunt stellen altijd: ga ik zelf de uitlaat repareren, kies ik voor een uitlaatreparatie bij de dealer of bij de voordelige optie bij een universele garage? In veel gevallen raden wij zelf doen af. U kunt natuurlijk wel montagepasta kopen, maar hoe komt u voor het herstel en de montage aan een autobrug of bokken? De gemiddelde automobilist heeft hierover geen beschikking, terwijl een vastgeroeste uitlaat of vastzittende bouten nogal wat tijd in beslag kunnen nemen. Voor dit soort handelingen is soms specialistengereedschep noodzakelijk, eventueel een snijbrander.

Er zijn voor de doe-het-zelver verschillende zaken om rekening mee te houden bij uitlaat herstel die nare consequenties kunnen hebben. Voorbeelden zijn het te dicht op de bodem monteren of een te vaste bevestiging, waardoor eerder scheurvorming kan ontstaan.

Redenen en oorzaken om uitlaat te vervangen

Dit zijn de vier meest voorkomende problemen bij het herstel van een uitlaat:

  1. De uitlaat kan afbreken of hangt los. Dit is het geval als door droogte het rubberen ophanggedeelte uitscheurt. Ook kunnen de dragende beugels van de uitlaat het begeven, meestal door roestvorming.
  2. De lekkende uitlaat vervangen. Elke uitlaat slijt en kan roesten, wat gaten kan veroorzaken en daardoor lekkage, wat u duidelijk zal kunnen horen. Bedenk dat de politie voor dit soort hoorbare geluiden best zware boetes uitdeelt. Als u te lang blijft doorrijden met een lekkende uitlaat lopen u en de medepassagiers ook nog eens gezondheidsrisico’s.
  3. De reiniging of vervanging van smerige EGR-klep.
  4. Het roetfilter vervangen bij auto’s die op diesel rijden.

Welke types autodempers zijn er en waar moet u op letten?

Qua types autodempers heeft u de keuze uit het voordelige aluminiserende staal of de wat duurdere maar kwalitatief betere roestvrijstalen optie. Als u zelf een einddemper of tussendemper wil kopen, let dan op dat u geen keuze maakt voor een imitatiemodel en controleer of het E-keur aanwezig is.

Ambting heeft voor de bekendste automerken  een passende autodemper op voorraad, dus wij kunnen u vrij snel helpen, waarna u alweer op tijd van een goed functionerende auto gebruik kunt maken. Mocht u een minder courant model uitlaat nodig hebben, dan kunnen wij deze vrij snel voor u bestellen.

Met behulp van het Bosalnummer, vernoemd naar het Belgische merk Bosal,  is het eenvoudig om snel de goede achterdemper te vinden. Het Bosalnummer vindt u op onderdelen als het spruitstuk, een katalysator of op de achterdemper, op dezelfde manier als de inchmaten op wielen. Op internet kunt u lijsten van Bosal vinden waarbij u kan zoeken op het type en het merk auto, terwijl een specialist als Ambting de officiële Bosalboeken in huis heeft. Naast deze nummercode kunt u ook achterhalen welke onderdelen nodig zijn door een kentekencheck online in te voeren of door middel van de identificatiecode van het kentekenbewijs.

Kies voor zekerheid bij de montage en het herstel van de uitlaat of onderdelen daarvan. De experts van Ambting staan voor u klaar! Neem gerust contact met ons op