Direct schade melden

Directe schadeafhandeling met WA-direct

Heeft u autoschade en is de tegenpartij aansprakelijk? Dan bent u met een WA-verzekering vaak afhankelijk van uw rechtsbijstandsverzekering om de schade te verhalen op de tegenpartij. De regeling Directe Schadeafhandeling (WA Direct) brengt vanaf 1 juli 2021 verandering in.

De regeling Directe Schadeafhandeling zorgt ervoor dat u met een een WA-verzekering schade – waarvoor de tegenpartij aansprakelijk is – bij uw eigen verzekeraar kunt melden en kunt laten repareren. Vervolgens zal uw verzekeraar de schade verhalen op de tegenpartij.

Wat betekent WA-direct?

Stel u krijgt een botsing met een andere auto, omdat iemand geen voorrang verleent, of u niet op tijd heeft gezien. Zo’n ongeval is natuurlijk al heel vervelend, zeker als u de schade moet verhalen bij de verzekeraar van de tegenpartij en deze niet meewerkt. Met WA-direct meldt u de schade direct bij uw eigen verzekeraar. Uw eigen verzekeraar handelt de schade zo snel en zo goed mogelijk voor u af. Zodat u snel weer op pad kunt met uw eigen auto.

Heeft u autoschade? Dan meldt u de schade bij uw eigen verzekeraar. Uw verzekeraar controleert vervolgens of u in aanmerking komt voor de regeling Directe Schadeafhandeling. Wanneer u voldoet aan de voorwaarden, dan bespreekt de verzekeraar met u wat Directe Schadeafhandeling precies inhoudt en hoe het werkt. Het is dan aan u om hiervoor te kiezen of niet.

De voordelen van WA-direct verzekering

Normaal gesproken bent u bij schade afhankelijk van de verzekeraar van de tegenpartij. Maar met een WA-direct verzekering kunt u altijd terecht bij uw eigen verzekeraar. Zo wordt uw schadeclaim sneller uitbetaald en kunt uw auto sneller laten herstellen. WA-direct heeft dan ook veel voordelen:

 • De schade wordt sneller in behandeling genomen en vergoed.
 • U kunt uw schade gewoon melden bij uw eigen vertrouwde verzekeraar.
 • U bent niet meer afhankelijk van de verzekeraar van de aansprakelijke partij.
 • De verzekeraar verwijst u naar een aangesloten schadeherstel autobedrijf.
 • U kunt overstappen naar een andere verzekeraar als de schade niet naar tevredenheid wordt afgehandeld.

Het verschil tussen WA en WA-direct

Het grote verschil tussen WA en WA-direct is dat u met een WA-direct verzekering de schade niet meer hoeft te verhalen bij de verzekeraar van de tegenpartij. Nadat uw verzekeraar de schade heeft vastgesteld en u een schadevergoeding toegekeerd, vindt er pas verhaal plaats bij de aansprakelijke verzekeraar. Met een normale WA-verzekering meldt u de verhaald u de schade wel bij de verzekeraar bij de tegenpartij.

Voorwaarden van een WA-direct

Om gebruik te kunnen maken van de directe schadeafhandeling regeling, dient u te voldoen aan enkele voorwaarden, zoals:

 • U gebruikt uw auto particulier.
 • Er is geen sprake van letselschade.
 • De naam van de verzekeraar van de tegenpartij is bekend.
 • De tegenpartij is zonder discussie aansprakelijk voor de schade.
 • De aanrijding is gebeurd tussen twee Nederlands gekentekende auto’s.
 • De verzekeraar van de tegenpartij (of leasemaatschappij) dient aangesloten te zijn bij het Verbond van Verzekeraars.
 • Als klant stemt u in met bedrijfsregeling 16: eigendomsoverdracht bij totaal verlies*
*Dan heeft uw verzekeraar het recht om bij total loss de restanten van uw auto over te dragen aan een door hen aangewezen partij. De regeling is geldig bij auto’s van 10 jaar of ouder.

Een WA-direct verzekering afsluiten

In juli 2021 starten verzekeraars met het afhandelen van materiële schade aan particuliere personenauto’s van hun eigen WA-verzekerde klanten. Het gaat om klanten waarbij de schade is veroorzaakt door een ander motorvoertuig, waarvan die bestuurder aansprakelijk is.

Wilt u zeker weten dat uw autoschade snel en goed wordt verholpen. Kies dan voor een WA-direct verzekering bij een verzekeringsmaatschappij die aangesloten is bij Schadegarant. Ambting autoschade Arnhem werkt samen met Schadegarant, zo bent u verzekerd van gegarandeerde herstel kwaliteit, gratis vervangend vervoer en 4 jaar garantie op het herstelwerk.

Meer weten over WA-direct?

Heeft u een autoschade en wilt u weten of u in aanmerking komt voor de regeling Directe Schaderegeling? Of wilt u simpelweg meer informatie? Neem dan gerust contact op met onze adviseurs. Bij Autoschadeherstel Ambting weet u dat u uitstekend, duurzaam en voor een scherpe prijs uw auto laat herstellen.